Hivatali ügyintézés

plébános: Halmágyi Zoltán

A postai cím és a plébános általános tartózkodási helye:

8191 Öskü, Mecset u. 3. (IKSZT belső udvar)

Telefon melyen vasárnapot kivéve kereshető: +36-30/563-79-75

e-mail: osku8191plebania@gmail.com

Hivatali idő (alkalmi eltéréssel):

hétfő:              8.00 — 12.00 és 15.00 — 17.00

szerda:             9.00 — 12.00

csütörtök:        9.00 — 12.00

péntek:             8.00 — 12.00

 

Egyházi hozzájárulás (egyházadó) a lakóhely szerinti plébániára kell befizetni, általában az adószedőknek, illetve sárga csekken, vagy banki utalással név, cím feltüntetéssel a közleményben. Az egyházi hozzájárulások a plébániák alap bevételét képezik, amit minden önálló jövedelemmel rendelkező felnőtt katolikus hívő kötelezett. Aktív dolgozó 5.000,- Ft/év, nyugdíjas illetve szociális jutatásban részesülőknek 4.000,- Ft/év.

A gyermekek megkeresztelését a születést követően (lehetőleg az első hetekben) a szülőknek kell bejelenteniük a Plébánosnak. (Halmágyi Zoltán) A kereszteléshez a gyermek születési anyakönyvi kivonata, vagy annak másolata, a keresztszülők keresztszülői igazolása, (ha más plébániához tartozik) szükséges. A gyermekeket, ha nincs előírásoknak megfelelő keresztülője, akkor is megkereszteltethetik a szülők. Keresztszülő és bérmaszülő az lehet, aki bérmálkozott és ha párban él, római katolikus egyházi házasságot kötött.

 

Házasságkötést a házasság előtt fél évvel kell bejelenteni, ha legalább az egyik fél katolikus egyházban lett megkeresztelve. Jegyesoktatást előírás szerint meg kell tartani számukra (6-8 alkalom), melyben a házas katolikus élet kérdéseit beszélik meg a plébánossal. Csak polgári házasság utólag is rendezhető és érvényesíthető, elsőáldozásra és bérmálkozásra felnőtt hittant (katekézist) tartunk, személyre szabott időben és keretekben.